Sportlov!


Slutade 12 idag, nu är det sportloooov!! Red för Madde i ridhuset efter det. Jag har kommit fram till att på hoppträningar är uppvärmningen skritt, trav, och galopp. Det ska vara lösgjorda hästar, men man sitter ju inte och pillar i smådetaljer utan huvudsaken är att hästen lyssnar fram och tillbaka, innan man går till hoppbiten. I dressyren krånglar man (läs jag) till det så mycket. Sitter och fixar och allt ska vara så perfekt. Grejen är att jag testade att rida fram som om jag skulle hoppa idag, och oj så mycket bättre det gick. Det som gjorde mest tror jag är var att jag tog galoppen ganska fort, för om jag väntar med den blir hon jätteladdad och nästan exploderar.

Sen började vi med programdelar, och hon skötte sig riktigt riktigt bra! Galoppfattningar från skritt, uppridningar, övergångar, mellantrav, öppna, skänkelvikningar osv, vi gjorde en hel del, och sen blev hon trött i både huvudet och kroppen. När hon blir det är det bäst att avsluta, annars blir allt pannkaka.

Men jag är riktigt nöjd idag, och piloten kan tydligen sköta sig ibland hon också!

Ketzhal v.9

Foto: Sofia Bredhe
 
Måndag: galoppera på ovalen
Tisdag: vila (eller så rider mina småkusiner eventuellt lite)
Onsdag: tömköra
Torsdag: dressyr för Madde i ridhuset
Fredag: ut
Lördag: fota med Stina och vill försöka få till att hoppa nått
Söndag: ut
 
Åhh jag är så sjukt taggad på tävling nu! I början på maj kör vi!

Filmtime!!

 
 

Denna helgen

Åhh mina helger är så underbara nu med världens bästa tjejer och massa ridning! Denna var inte ett undantag.
 
Tolkningen i fredags blev jättelyckad, Ketzhal tyckte det var riktigt roligt och hon skötte sig så himla bra. Vi hade madrass att tolka på men tänkte testa skidor nästa gång! Vi blev helt mersnöade och det var tur att vi hade skidglasögon kan jag säga!
Sen sov Tina och Sofia hos mig fredag till lördag, vi byggde ut soffan till världens största säng, gjorde egen pizza och myste.
 
På lördag förmiddag gick vi ner till Törners och åt semlor för våra semlogram, innan vi tog bussen ut till ås. Först red jag Dino i ridhuset, var jättelängesen jag satt på honom sist men det är alltid kul! Dom travökningarna var inte dåliga kan jag säga, wooow.... Vi red piaff, passage, byten i serier och på serpentiner, öppnor, slutor i trav och galopp, galoppminskningar och ökningar och piruettgaloppen var så extremt jobbig. Duktiga Dino och lilla jag! Sen fick även sofia sitta upp en stund och det såg så fint ut så!
 
 
Efter det skyndade vi oss tillbaka till stallet för att göra iordning Ketzhal för hoppning. När vi kom till ridhuset var vi ganska många som skulle hoppa, så för att det inte skulle bli kaos gjorde theresa det till en träning. Inte mig emot, jag blev superglad! K var suuuuperfin hela passet igenom, och jag fick till galoppen redan från början. Hon rusade inte iväg nånting, var mjuk och fin och väntade hela tiden. Vi hoppade en liten bana på 95cm+ som mest och det kändes svinbra! (dock dog sofias telefon då den jäveln) Theresa tyckte det såg super ut hon med och hon tycker vi ska ut och tävla nu. Jag håller med henne, så nu väntar vi på att tävlingarna börjar komma! 
 
Film på både Ketzhal och Dino kommer!
Idag åker jag med pappa och bror till sundsvall på ikea, och så har jag även fått med dem på att gå på Equeen, wiiho. (equeen va stängt och jag ledsen)
 

gästblogg av sofia

HELLO
 
Nu ska jag gästblogga lite här, men först så ska ni gå in på min blogg sblb.blogg.se höhö.
 
Inatt så har jag och tina sovit här, har ätit för mycket och orkar ingenting. Och  igår tolkade jag, vera, tina, malle och jeccisa med ketti. Hon var såååå duttii så♥ 
 
Nu har vi precis gett semlor till massa och ska äta frukost. Och sen i eftermiddag ska vera rida dino och hoppa med kettsikettan.
 
HEJDÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ
Film från igåååår när vi tolkade, snygga vaaa

Kettii tömkörning idag

 
Höj volymen om ni vill höra en söt Malin kommentera den senare delen av filmen!
 
I början (både när man rider och tömkör) är hon rätt uppe i varv och dummar sig lite, men så fort hon förstår vad hon ska göra lugnar hon ner sig. Sen efter en stund, när hon blev trött och jag behövde börja driva, så kunde jag ta spöet och då blev hon riktigt fin! Sen är galoppen svår, antingen fattar hon fel eller så orkar hon inte hålla igång den, men det jobbar vi på! Så himla taggad på att rida imorn!

Jag citerar Johanna Grant

Jag gillar hela Johanna Grants syn på hästar och ridning. Det jag tycker om allra mest är det hon skriver om på första länken nedan, inga ridövningar kan väga upp en väl grundriden häst. Det är basic, basic och basic som gäller och först när det sitter kan man lägga in annat. Jag har upptäckt att det faktiskt är just den där basicridningen jag tycker är roligast också, det behöver inte vara höga hinder eller när skolorna sitter där helt perfekt. Stunderna när jag har ett leende på läpparna är när man kan samla galoppen hur mycket man vill, när hästen väntar men ändå bjuder framåt och är känslig för minsta signal. Sista tiden med Cosmos vad det enda jag ville göra att tömköra - och inte skolor, skänkelvikningar, ryggningar och bakdelsvändningar - jag gick aldrig ens utanför volten. Basic och bara få honom lösgjord, och han blev så otroligt fin!
 
http://johannagrant.se/2014/01/06/ridovningar/#comments
 
Jag har inte ridit för mängder av tränare, nej. Men jag har ridit för både bra och mindre bra, och vad Johanna skriver på länken nedan samanfattar hela min syn på tränare. Jag hatar när man rider i grupp och får instruktioner tillägnade hela gruppen istället för mig och hästen som ekipage. Jag kan räkna ut själv att jag ska rida hästen lite högre i formen - så tränarens uppgift är inte att säga att jag ska göra det utan hur jag ska göra det. Jag älskar när tränaren verkligen funderar på vad nästa steg är och hur vi ska komma dit. 
 
http://johannagrant.se/2014/02/16/jag-vill-inte-bara-veta-vad-jag-ska-gora-jag-vill-veta-hur-jag-ska-gora-det/#comments
 
Det är lätt att man gör det för svårt.
 

Helgen och Ketzhal v.8

Har haft världens bästa helg med mina fina vänner!! Sofia sov hos mig i fredags efter att vi tömkört Ketzhal på planen. Sen upp tidigt i lördags och släppte ut alla pållar. Red K på förmiddagen och sen Caddy ut med bästa bus-gänget. Båda fick galoppera djupsnö!

Lördag kväll hade bus övernattning hos Sofia och det var supermysigt med god mat (har ätit hur mycket som helst i helgen) och spel, prat och singstar. Sen somnade jag för att jag var så trött hahah. Amerikanska pannkakor till frukost och efter det tog vi oss till stallen. När jag kom hade mina fina vänner redan mockat och gjort iordning min ponny, dom är bäst! Jag red till hemliga ängen med Malin och Jessica och busade där ett tag, vi hoppade även hoppstigen och lite stockar i skogen.

På eftermiddagen var det tävlingsmöte och även bus årsmöte. Jag funderar på att rida i lag, men vill egentligen inte binda upp mig för mycket eftersom vi inte ens vart med på nån tävling än, vill liksom komma igång lite och se hur det går först. Jag går ur bus nu men kommer hjälpa dem om jag får tid. Nya styrelsen är ett riktigt bra gäng och dom är taggade så tror det kommer bli bra!Det är så skönt att Ketzhal inte är förkyld längre så vi kan börja jobba igen! Ungefär såhär ska denna veckan se ut.

Måndag: skritta ut med Tina och Malin
Tisdag: vila
Onsdag: tömköra
Torsdag: dressyra i ridhuset (första gången på typ tre veckor omgomg)
Fredag: tolkaaaaaa
Lördag: hoppa för theresa
Söndag: sofia skrittar/joggar ute

Slutmätt 145cm

Och hon har varit SÅHÄR duktig, så lättsam med lastning och var bara helt lugn hela tiden. När hon var 4 och 6 år var hon 147cm, så hon har blivit gammal och krympt eller nått. Men nu taggar vi tävlingssäsong på riktigt!

Ketzhal v.7


Måndag: red på ovalen och det gick otroligt bra! Jobbade mycket övergångar och att hon skulle vara kvick men ändå vänta. Fattade även galopp några ggr, klockrena fattningar. Bäst!
Tisdag: vila, men blev massa pyssel i stallet ändå, pustade flera träns och båda sadlarna och skrubbade lite på ponnins kissfläckar.
Onsdag: ut med Fridis och Pipo
Torsdag: mätning! Rider innan om jag hinner
Fredag: tömköra på sidepull
Lördag: galopp i djupsnö
Söndag: galopprace med jecc o malle

Dagens hästeri

Eftermiddagen började med en sväng ut till frösö hästgård med Sofia. Där tömkörde vi Deluca som var jättefin! Hade framme lite bommar som han fick skutta över och det gjorde han mycke bra.

Sen var jag ut till Ketzhal och red ut en riktig långtur! Till jämtkrafthallen, torsta, ändå bort mot Signe, hem till Tina och tillbaka. Tina tyckte jag skulle rida fram till hennes dörr men ville inte in i bostadsområdena hahah. Kettis var fin, travade ganska mycket och red på hacket.

Älskade vänner

Gamla godingar
 
Jag har inte, tills nu, tänkt sådär jättemycket på hur otroligt viktigt det är med kompisarna i stallet. Inte funderat på hur det skulle vara utan dem. När jag red Cosmos hade jag Felicia i stallet varje dag som kändes som en storasyster för mig, plus Madde som hjälper mig med jättemycket. Nu står jag i samma stall som två av världens skönaste tjejer; Malin och Jessica. När man ändå är i stallet så mycket som man är så visst, man åker dit för hästens skull, men jag ser verkligen fram emot att umgås med mina kompisar i stallet också. Har nog aldrig skrattat så mycket som de senaste två månaderna med Jecc o Malle.
 
För ridningen är faktiskt en ensamsport (bortsett från hästen) och man sitter ofta ute i skogen/ridhuset och trimmar själv. Jämför det med en fotbollträning till exempel? Jag bara älskar barbackauteritterna där jag nästan ramlar av för att jag skrattar så mycket, att alltid ha nån som kan följa med och hjälpa till på tävling eller att bara stå och borsta ponnysarna tillsammans. Allt blir så extremt mycket roligare och jag är så himla glad att jag har så mycket kompisar, som redan finns i stallet eller som mer än gärna följer med dit. Ni vet vilka ni är, ingen nämnd, ingen glömd!
 
**Btw, vet inte riktigt hur jag tänkte när jag skrev inlägget igår kväll, egentligt handlar det bara om att jag är glad att jag har en sån fin ponny och vill ta vara på tiden så "bra" som möjligt.

Saknar sommaren lite sådär extra mycket


Ketzhal v. 5 och 6

 
Måndag: vila
Tisdag: vila
Onsdag: vila
Torsdag: skritt
Fredag: vila
Lördag: skritt och trav ute, hon var så sjuuuukt pigg, kunde knappt hålla henne i trav, men det kanske inte va så konstigt med tanke på att hon vilat en vecka, min piggponnii.
Söndag: skritt och trav ute, red barbacka och hon var duktig, blev inte en så lång sväng.
 
På grund av hennes hosta/förkylning var förra veckan väldigt ugn men vi hoppas att det släpper helt snart (är redan extremt mycket bättre).
 
Måndag: ängen med Malin, travade ganska ordentligt och hon hostade inte en enda gång, var superfin! Gjorde en massa serpentiner och flyttade henne en del för skänkeln, red på hackamore.
Tisdag: vila
Onsdag: vila
Torsdag: ut i skogen
Fredag: kort på planen
Lördag: vila
Söndag: på rs plan med malin och julia

Kärlek = ångest och ett slut

Jag älskar min ponny. Verkligen älskar. Jag har ju tyckt om henne ända sen jag såg annonsen första gången men nu känns det bara bättre och bättre för varje dag som går. Det är sådär att jag bara kan stå och titta på henne för att hon är så extremt gullig när hon håller på och busar som mest, att jag ibland inte kan sova för att jag fortfarande inte kan förstå att hon är min - bara min.
 
Samtidigt blir jag blir rädd. Det är knappt tre år till min 18-årsdag och jag har redan ångest. Ångest inför att tappa henne, låta henne flytta vidare. Jag förstår inte hur alla klarar av att lämna sin ponny bakom sig. Jag känner ju knappt min och funderar redan på hur det ska bli när jag måste släppa henne. De två månader jag haft henne har gått så otroligt fort, bara försvunnit. Jag blir nästan stressad att inte hinna njuta av och uppskatta den tiden vi har framför oss. Inte hinna uppskatta henne tillräckligt, även om jag vet att jag älskar henne så mycket jag bara kan göra. Jag går ändå och blickar tillbaka och det är inte bra för någon. Vet inte hur jag ska komma ur det här, men jag ser det som nån slags tidsgräns som bara kommer närmare och närmare. Med Cosmos fanns aldrig riktigt det där slutet framför mig så konkret, och när det kom var ändå slutet början på nått nytt. Nu har jag ingen aning om vad som händer. Det tar liksom slut på riktigt. Jag vet att jag är töntig men det känns faktiskt såhär. Jag vill bara att allt ska bli så bra som det bara går.
 
På något sätt ska jag bli sådär klyschig och tänka på allt jag har framför mig istället för vad jag förlorat. Och egentligen har jag inte förlorat något, jag har bara påbörjat det genom att ha två asbra månader, och ska ha väldigt många till. Nu ska jag fortsätta uppskatta, älska min ponny och ha otroligt roligt i flera år till.