Tävlingshelg

 
 
I lördags var det tävlingsfix i princip hela dagen. Joggade henne i ridhuset; hon var jättefin faktiskt! Gjorde till och med fina fattningar från skritt. På filmen ovan tog jag med lite missförståd och en gång där hon blir jättestressad bara för att ni ska få se hur vi jobbar med det. (kommer fler och bättre bilder), badade henne och packade allt. Sen åkte jag och Sofia hem till mig och packade fika osv och gick sedan och la oss vid 22 efter att ha sett en film.
 
 
På söndagen gick vi upp kl 03, för att fixa det sista, åka ut till stallet och linda Ketzhal och lasta kl 05. Vi åkte med Julia och Lina vilket var jättetrevligt och smidigt på alla sätt. Sov i bilen på vägen dit och ponnyerna stod så snällt på transporten. Väl där blev vi felfria i LD, och det kändes himla bra! I LC var hon trött och orkade inte riktigt lyfta på benen fullt ut, så först en rivning på ett räcke och sedan på ett till där det var ett hinder i en sväng. Så 8 fel där. Men jag är jättenöjd, hon var duktig och jag var duktig och nu är det bara att jobba vidare. Ut och galoppera ännu mer än jag gör och även hoppa massor av styrkeövningar. Bästa ponnyn! (kommer fler bilder även här)
 
Lina var jättebra att ha med sig på tävling då hon hade koll på allting och även kunde tipsa mig i ridningen. Lyfta blicken, bak med axlarna och vara mjuk i armbågarna så att hon kan komma fram mer. Sofia har hjälpt mig jättemycket hela helgen och jag är jättetacksam för det, hon är bäst! Och även Julia, jag är himla glad att jag har sånna fina vänner!

.


Igår var vi ute med Malin och Fengur i skogen och busade. Jag red på hackamore och hon var faktiskt riktigt fin! Blev en hel del trav och galopp, båda ponnyerna var svettiga efteråt.

Har inte lagt ut för denna veckan än:
Måndag; vila
Tisdag: Madde tömkörde
Onsdag: galoppade
Torsdag: ut
Fredag: ska hoppa lite med Lise på deras plan
Lördag: jogga i ridhuset och tvätta bort kissfläckar
Söndag: hopptävling Sundsvall LD LC

K idag


Var ute och galopperade Ketzhal idag! Åh fick äntligen rida igen...nu kan inget stoppa mig hahaha. Men i alla fall, hon var riktigt fin! Var säkert Maddes tömkörning igår haha (a). Det var så härligt, för hon kom upp framför mig och orkade sätta ihop sig, jag kunde sitta ner och jobba henne. Sen var jag på en stor yta, men ändå! Jag testade att flytta henne lite i galoppen och red även nån förvänd, dutti tjej.

Jag rider nästan bara ute. Och med ute menar jag i skogen. Mår typ dåligt om K gått inne mer än 2-3 dagar på en vecka haha. Självklart ska man trimma i ridhus ibland också men om man tänker efter så får man mer framåtbjudning att jobba med ute, det är roligare, man kan variera sig mer med underlag och ställen att rida på, om det är fint väder är det ett plus och sen känner jag mig mycket hurtigare om jag trimmat ute ett pass än gått in i ridhuset. Så lite för min egen känsla också. Mer uteridning!

Lottafilm (tillslut!)

 

Såå taggad på tävling

 
Cosmos och Elloise ♥ men nästa gång är det jag och min alldeles egna prinsessa som startar! Gaaaah, så kul!!

Helgen

Ojoj, what a helg... Den började med att jag och Tina jobbade i fredags. I garderoben/disken på en 80-årsfest. Det gick bra, vi blev komipsar med världens gulligaste lilla unge plus två hundar och vi båda blev 500kr rikare. Sedan sov vi hemma hos min mamma och gick upp tidigt på lördags morgon. Tina, hurtig som hon är, åkte direkt till ås och gick till ridhuset med Lady. Jag åkte med Sofia till Sundsvall på shoppingtur. Dock var vi väärldens sämsta shoppare, helt sjukt! Sofia köpte inget på hela dagen - jag lyckadesi alla fall hitta två tävlingsschabrak och sen köpte jag en massa ikeapåsar. Annars satt vi mest ute i solen och drack smoothie hela dagen.
 
På lördag kväll åkte jag och Sofia hem till Tina och sov där. Ja, sov var det enda vi gjorde där. Och jag somnade direkt, som vanligt. Så gick vi upp tidigt även på söndagmorgonen och hoppades på ett tomt ridhus så vi kunde hoppa lite. Tog med oss tre hästar dit till kl 8 och det var tomt, men bara ungefär en halvtimme. Sen kom två storhästar och då avslutade vi så fort som möjligt eftersom de skulle rida dressyr. Hoppade en fem och en halva typ fem ggr, som högst på 90cm. Hon var fin.
 
Jag hade känt mig förkyld hela helgen och det blev bara värre. Att gå upp så tidigt var inte så smart och att hoppa på söndag morgon var rätt idiotiskt av mig. Direkt när jag suttit av blev jag så äckligt trött att jag bara stod med Ketzhal och Fengur medan Sofia och Malin plockade undan. Sen gjorde jag bara det jag var tvungen att göra innan jag åkte hem och la mig i sängen och sov resten av söndagen. Idag har jag bara chillat hemma och de kommande dagarna får vi se. Har värsta hostan, hade feber förut och orkar ingenting. Måste bli frisk nUUUU. Ska ju som sagt tävla på söndag och då måste jag vara jättefrisk och sen måste jag ju rida i veckan om jag sk akunna tävla då liksooom.
 
 
Flummigaste inlägget nånsin igen men who careeees?

Nya schabrak

 
Eftersom tävlingarna närmar sig (första redan på söndag!!!!) så inhandlades det hela två nya schabrak i lördags när jag följde med Sofia till Sundsvall. Testade det blåa igår och det satt finfint!

Skodd K och hoppning


Äntligen har Ketzhal skor på fötterna igen. Hon hade ju lyckats trampa av sig mer än en sko den sista tiden (fast det har ju vart tappskounderlag och sen kanske vi busridit liiiiiiite för mycket haha - skämt åsido) och då är ju svårt att rida som vanligt då med tanke på snedbelastning och halka osv. Så det känns superskönt med skor i alla fall, nu kör vi på igen! 

Sen måste jag på nått sätt få till att hoppa innan nästa söndag..Hmmm, skulle nästan vilja hoppa två gånger, fast bara småhinder/bomserier ena kanske. Om hon inte har hoppat på länge blir hon så exited när hon ser hinder att hon inte vet vart hon ska ta vägen och sen går det fortfortfort. Så vill jag inte ha henne nästa söndag för då är det tävlingsdebut för vår del! Åhh, så taggad. Det är svårt att komma in och hoppa i vårt ständigt fullbokade ridhus, mån-tors 16-22 är det omöjligt att ta sig in. Fredagkvällar och vissa tider på helgerna är det som gäller! Men kan varken fredag eller lördag så vi får se...Nej jag ska inte tråka ut er med mina hopp-eller ridhusproblem.

Hopponnyn nummer 1

 
I lördags hoppade vi för Theresa tillsammans med 4 andra. Det var en bana med lite titthinder och hoppning ur sväng och på bågar. När vi värmt upp hoppade vi över sockerbitar som stod i varsitt hörn och det var en jättebra övning att börja med. Simpel men ändå nyttig liksom. Sen lyckades jag göra jättefinafattningar från skritt(!!!) och så hoppade vi en bana med många hinder.
 
Blev varken högt eller mycket hoppning men själva övningen vi höll på med var rätt krävande i sig så det behövdes inte mer för min del. Hon orkar fortfarande inte så mycket och man märkte verkligen på henne hur trött hon blev. Helt slut, men hoppar gör hon ju ändå förstås! En av gångerna vi hoppade över bordet (bilderna) hoppade hon så mycket att martingalen släppte.. Haha tekniken är inte att klaga på. Theresa tyckte att det såg fint ut och hon var glad att det har blivit så bra. Bara att fortsätta att ut och galoppera så mycket som jag gör - och nu har det kommit mer snö än vad det gjort på halva vintern säger dom så djupsnögalopp står på schemat!
 
Igår var vi ute och busade, hoppade över stockar och raceade i skogen med Malin, Jessica och Tina vilket var svinkul!
 
V12
Måndag: galoppera i snön
Tisdag: galoppera i snön
Onsdag: vila, men hon ska skos
Torsdag: ut/tömköra, jag vet inte riktigt
Fredag: ridhuset
Lördag: vila
Söndag: ridhuset

Ett fullt ridhus

Finaste!

Så, efter att ha busat i skogen hela veckan gick jag och Malin till ridhuset igår kväll. Det var fler som hade tänkt samma sak.. 8 st ekipage var där samtidigt och så fort nån gick ut kom en ny in. Ingen hade annat att göra på en fredagkväll än att trimma hästen sin i ridhuset, nästan lite kul. Ketzhal blev stressad av alla hästar överallt och vi studsade runt där inne ett tag innan hon blev riktigt fin i traven.

När jag rider själv (utan hjälp från marken) är det mest grundridning. Det jag gör är typ att försöka få henne avslappnad och bära sig i skritt, trav, och galopp. Eftersom det var så mycket folk i ridhuset, och två av dem tagit upp varsin stor volt, så hade jag svårt att få plats att galoppera. Hon är ju storgalopperad och igår tog hon inte riktigt fattningarna vilket är vårt största problem nu. På slutet tog jag ett spö och duttade lite på ytterbogen och då gjorde hon klockrena fattningar i båda varv. Skulle tagit det tidigare så jag sluppit bråka med henne.. Men jag tycker ändå att hon var fin och jag är nöjd! Efteråt droppade både hon och Fengur av svett, stackars ponnyer säger jag bara.

Jag har lånat Lises remotnosgrimma för att testa nått nytt, det känns bra att variera sig. Både med bett och nosgrimmor, dock letar jag lite halvt efter ett till bett då jag bara rider på ett rakt med fasta ringar just nu och skulle vilja ha nått mer att byta mellan. Var ute och galopperade med remonten häromdan och då funkade det inte så bra, hon liksom gapade hela tiden, men igår funkade det super, så jag ska nog köpa en egen. Men det blir att testa nån gång till först.

Sen blir jag så trött på vissa människor på instagram som utsett sig själv till världsmästare som kan allt. De kommenterar mina ridbilder rätt ofta och det som oftast brukar stå är att hon går bakom lod och utifrån det att hon inte är en glad häst (med tanke på allt snack om rollkür osv). Ketzhal är inte så stark att hon orkar gå i en perfekt form med näsan precis vid lodplan hela tiden, och vi jobbar på det. Sen går hon ju verkligen inte och typ biter sig i bringan hela ridpassen, utan det är vissa stunder när hon inte orkar som hon kan dippa in och bli lite väl "djup" i formen. Bilder är ögonblicksbilder, och det viktigaste av allt är att inte döma någon efter en bild, eller ens en film, då det inte är hela sanningen.
Det gör inte henne till en ledsen häst, för hon är den gladaste häst jag någonsin träffat. Så vaken, nyfiken och uppmärksam på omgivningen. Spetsade öron och världens busigaste blick. Jag tar hand om henne som en prinsessa och jag tänker fortsätta lägga ut mina ridbilder.

Ketzhal v. 11

Foto: Tina Sperring
 
Måndag: vila
Tisdag: skritt
Onsdag: ut med Frida, äntligen ska vi busa igen!
Torsdag: galopp på hemliga ängen med malin
Fredag: ridhuset på kvällen
Lördag: hoppa på hopptiden
Söndag: skritta/tömköra, har inte riktigt bestämt mig. Om jag skrittar så kanske det blir bort till det närmaste klätterställe man kan komma i ås! (Finns alltså knappt nå klätterbackar)

Whopsiii




Film programträning

 

Hästlov

Okej, nu ska jag ta tag i mitt liv. Eller nja, mer i min blogg. Ibland blir det sådär att man har så mycket att skriva att man inte orkar ta tag i något av det.Lovet har i alla fall varit ett riktigt hästlov, precis som jag vill ha det! Massa stallhäng, mys. Har ju såklart haft Ketzhal och sen tog jag och Tina hand om Rumerts två pållar tors-sön vilket funkade bra. Jag red Gusty och det var kul! Hon kändes mycket finare än sist jag red henne vilket var ett tag sen. Tömkörde faktiskt i fredags och det är lika kul med nya hästar varje gång. Igår fick hon va dressyrponny på planen och var superfin faktiskt, lite svårt att få igenom högersidan men hon gjorde jättefina fattningar. Tog även Mistral en sväng på planen igår och han var mycket roligare än sist jag red honom. Blev inte så mycket/länge men han fick röra på sig i alla fall och det var ju huvudsaken. Väldigt fin i traven. 
 
 
Och min prinsessa är fin som vanligt, haha. Igår var vi ute och galopperade mycket och länge, bortanför Jämtkrafthallen på en superbra väg som man kan rulla rakt fram på hur länge som helst utan att behöva svänga eller sakta av. Först gasade vi på lite så hon fick springa av sig och sen var det fattningar som gällde. Hon var trött och fattade fel galopp ganska mycket, så blev jag frustrerad och gick på henne fasyän jag vet att det är just det jag inte ska göra. Så jag saktade av till skritt och sen började vi om, lugnt och fint med mycket beröm och tydlig ridning - och visst blev det mycket bättre!
 
Idag har vi varit ute på äventyr! På Lottaträning uppe på wången, alltså hoppning. Vi fick vara med i en grupp med nästan bara storhästar, men det gör inte oss nått, snarare tvärt om. Det var en bana där det krävdes mycket kontroll och lydnad, superbra övning. Det jag tar med mig är att jag måste kunna vara ännu lugnare i min ridning när vi hoppar och absolut inte pusha henne. Jag är mycket nöjd med både häst, tränare och mig själv i alla fall och hoppas att det kommer fler tillfällen att träna för henne framöver!
 
Ketzhal har ju fått ta det lite lugnare några dagar då hon har känts lite trött i både huvud och kropp, och tänkte att hon ska få ta igen sig lite efter denna helgen så kör vi på igen framåt nästa helg. Man märker på henne att det är mycket att ta in vissa perioder och egentligen är det ganska skönt att ett par dagar bara hoppa upp barbacka och skritta ut med musik i öronen. Nu när skolan drar igång imorgon (deppar deluxe) blir det bra med lite tid till annat också. Dock gillar jag verkligen inte vilodagar eftersom det är så himla kul att rida just nu!
 

Ketzhal v.10


Måndag: skrittade en lång sväng och sen fick hon massage av Madde
Tisdag: tömkörde i ridhuset, körde inte slut på henne men hon var fin, soeciellt i vänster.
Onsdag: programträning, läs nedan
Torsdag: fotade med Tina, blev både lite porträtt och ridbilder! 
Fredag: vila, eller kanske en skrittsväng men det räknas som vila hehe
Lördag: galoppfattningar ute
Söndag: hoppträning för lotta