Filmer och bilder blåbär

 
Foto: Magdalena Tängmark och Michaela Jansson

Duktig verra bloggar

HEJ

Omg alla tjatar på mig om att jag inte bloggat, trodde inte det var nån som läste min blogg..
Det enda som har hänt sen jag skrev sist är att jag och Kett har hoppat en blåbär (i lördags). Gick faktiskt superbra!! Hoppade 70 och 80cm felfritt och vi travade delar av banan men hon var lugn och hoppade fint så jag är jättenöjd med henne. Har filmer och bilder men ska fixa ihop dem i ett annat inlägg, den som väntar på nått gott..
Jo, det har faktiskt hänt några saker; i söndags fotade Johnny mig och Tina med hästarna, NY HEADER av bästa bästa Stina, jag har umgåtts mycket med Malin och Jecc, Malin vågade sig upp på Ketzhal för att skritta av, Sofia har ridit fina Cosmo (idag), jag och Tina har fått världens proffsigaste fotograf-jackor av Johnny, Jessica och Hector är så jäkla duktiga på att hoppa så jag blir arg på dom och så vidareee.

Sen, kommer vi till den tråkiga nyheten. Ketzhal hostar. Hon har gjort det ett tag men vi har tänkt att eftersom det blev så kallt så blev det dammigt och torrt i stallet. Sen blev hon snorig också, suck. Så nu har hon vilat tre dagar och lär ju vila ett tag till. Jag får väl bara va glad att det inte är nått värre, hoppas det går över fort och fjäska in mig hos alla mina vänner för att få rida deras hästar under tiden.

Men som sagt så kommer bilder från Johnny + bilder och filmer från blåbären. Sen ska jag väl försöka ge mig på att uppdatera lite bättre, jag har vart usel den sista tiden. Jag VET.Kolla vad min poni kan trava!

 

Malin och Fengur aka gris

 
Var längesen jag lekte lite med redigeringen av bilder som ska ut på bloggen. Här Malin och hennes lurvtroll, stoppade dom när de skulle in från hagen. Snyggaste outfiten ever, men om man står i samma stall som moi får man alltid vara ready för lite bilder vetni! Och dom vart ju heltokejfina i alla fall.

Ännu fler bilderrr

Foto: Sofia Bredhe

Ketzhal v. 4

 
Måndag: red ute och fokuserade på galoppfattningarna, blev inget långt pass, ca 30min men det var väldigt intensivt. I uppförsbacke så fattade jag galopp, gjorde halt, fattade andra galoppen, osv. Hon tyckte det var skitjobbigt men det var också väldigt nyttigt för henne; både fattningar och att hon ska vänta istället för att rusa iväg.
Tisdag: Var i stallet med Malin och hade jättemysigt men red inget för hade inte hunnit till busmötet då
Onsdag: Beslutsångest.se
Torsdag: ut och galoppera med Malin och Jessica (dödsseriösa namn görls)
Fredag: Ridhuset en sväng på kvällen kanske?
Lördag: Blåbärshoppning 70 och 80 cm
Söndag: skritta

Kärlek

Älska sista bilden, så jäkla skön! Foto: Sofia Bredhe

Ketten har hoppat fint idag

 
 
Nu känns allt bra, jag har fått hoppa bana och hon har skött sig. Till att börja med fick Elin hjälpa mig på samma sätt som Tusse gjorde, alltså med galoppfattningarna. Hon får inte rusa in i dem, och hon får inte springa iväg från mig i galoppen heller. Sen hoppade vi lite småhinder innan vi satte ihop det till en bana. Det blev en del missförstånd och hon var väldigt taggad i början, men sen lugnade hon verkligen ner sig och det gick riktigt bra! 
 
Jag travhoppade och kunde göra halt mellan hindren, och när jag tittar på filmen så ser det inte så dumt ut i galoppen heller. Elin sa att det är en jättefin ponny som behöver bli starkare för att kunna komma tillbaka i galoppen och att Ketzhal tycker att det är sååå jäkla roligt att hoppa. Sen tyckte hon att jag gör ett jättebra jobb med henne eftersom hon inte är så lätt. Efter denna träningen känner jag mig lugn inför blåbärshoppningen nästa lördag, det ska bli så roligt!

Tagga hoppning imorn!

Var i ridhuset med Ketzhal nu ikväll. Fredag kväll är den enda tiden man kan komma in där utom helgerna, så sjukt fullbokat är det! Hon har ju fått ha en lugn vecka - har inte ridit och verkligen jobbat henne alls. Men ändå så kändes hon fin idag. Började med att jogga fram och gjorde sen en del övergångar och öppnor. Kändes som att jag inte kunde rida först men sen släppte det.
 
Efter ett tag tog jag fram fyra koner och satte ut dem som en fyrkant. Så började jag att jobba i skritt och gick helt enkelt runt på en kvadrat och vände runt konerna. Efter det gick jag upp i trav och till slut även i galopp, plus att jag jobbade massa övergångar även där. Jag ville verkligen få henne att vänta på mina signaler och inte rusa iväg. Det lyckades faktiskt riktigt bra! Sen när man lägger in galopp blir hon lite hetsig och på slutet orkade hon inte sätta ihop sig. Men överlag är jag supernöjd!
 
I morgon ska jag vara med och hoppa för Elin, hoppas på att det blir någon slags bana med tanke på att vi ska blåbära nästa helg och jag inte hoppat mer än två hinder i följd på henne (vilket var på provridningen). Nejme det ska bli superkul i alla fall, Elin är så himla duktig!!
 
Jag och världens finaste guling♥ (och väldigt passande så står Elin där i bakgrunden också)

Ketzhal v.3

Måndag: ängen med malin
Tisdag: promenad
Onsdag: ut med frida
Torsdag: ut med jesus o malleballe
Fredag: ridhuset med frida
Lördag: hoppa för Elin
Söndag: fota med Sofia
 

Ännu en "update"Kom på att jag måste kika in här och skriva lite också. Sen kändes det rätt meningslöst, för det händer inte mycket. Men.

Ute är det sådär svinigt kallt så man bara vill gå och lägga sig under täcket när man kommer hem från skolan. Fast jo, jag åker gärna ut och pussar på min ponny lite ändå. Hon har fått ta det lugnt några dagar, med tanke på kylan, det fullbokade ridhuset och att jag är då lat. Men motionerat har hon gjort ändå, i skogen i snön med världens bästa stallkompisar Jessica och Malin. Jag tror då inte att hon mår dåligt av att busa några dagar heller!

I skolan har vi fått veta datum för alla nationella + fått uppgifter i varenda ämne. Känns som ett berg framför en som inte går att bestiga. Ovanpå det berget ligger ett gymnasieval som ska vara gjort om 20 dagar.
Sen finns det ju saker att se fram emot; lov, massa lediga dagar, tävlingarna som drar igång, klassresa och att jag faktiskt slutar grundskolan snart. Men det där som försvinner bland allt jobbigt. Kallt som fan och plugg i massor. Hejdå.

(Btw, har anmält oss till en blåbärshoppning på ridskolan 25/1, 70 och 80 ska vi hoppa!)

Världens bästa fotokompisar

Foto: Stina Olofsson och Tina Sperring

Ketzhal v.2

Foto: Tina Sperring
 
Måndag: ut i skogen. Hon var jätteduktig, för första gången kunde jag verkligen sätta tillbaks henne i galoppen!
Tisdag: ridhuset. Red på hackamore (första gången riktig dressyr) och det funkade super. Vi gick in och gjorde serpentiner i förvänd galopp...trodde jag aldrig efter såhär kort tid?
Onsdag: tömköra i ridhuset. Hade framme lite bommar vilket hon tyckte var spännande. Jobbade även galoppen, duktig!
Torsdag: skritta ut
Fredag: vila
Lördag:
Söndag:

Häståret 2013

Jag och Tina kom fram till att när man bloggar så skriver man om året som vart, vare sig man vill eller inte. 
 
Så, häståret 2013. Väldigt, väldigt händelserikt, har aldrig hänt så mycket hästrelaterat under bara ett år förut. Det började verkligen inte bra. Den 11 januari red jag Cosmos på planen och han var helt konstig. Så fort jag rörde honom med skänkeln kickade han och det gjorde han även mot mig i boxen. Frida var med och skulle fota och det var svinkallt. Han sparkade och bockade och jag kunde knappt trava utan att ett bakben for ut. Vi trodde att han var sjuk eller nått så Felicia tog ut och longerade honom. Det var inget fel på honom och vi fick aldrig riktigt reda på vad det där var. Han höll på sådär några veckor och sen löste det sig.
 
Bild från det passet. Foto: Frida Eriksson
 
Men, sjuk blev han ändå. Den 23 mars kom hostan och han vilade i nästan en månad innan jag började skritta. Och skritta. Och skritta. Sedan kom vi igång lite smått innan nästa grej kom. 26 maj fick han kolik. Tre veterinärer var ute och den sista sa att antingen åker ni ner med honom till uppsala eller så får vi låta honom somna in nu. De åkte ner och det fick ju ett lyckligt slut i alla fall. Han kom hem och man lär sig efter såna saker att man faktiskt ska uppskatta att man har en häst som ens är frisk. Den natten var den värsta under hela 2013. Usch, vill inte tänka på det. Satt uppe hos Felicia och grät typ. Finns att läsa om här.
 
De sa att man kunde börja rida ganska som vanligt igen så jag satte igång efter några dagar. Men så kom den där hemska hostan igen. I slutet av juni var jag ute och galopperade utan att han hostade en enda gång. Så det var en ganska tuff vår utan tävlingar alls.
 
Foto: Vilma Lindström
 
Sen började det gå bra. Äntligen. Men det var ju uppehåll i tävlingssäsongen och jag var borta lite hemifrån också. Men efter det började vi komma igång på riktigt. Han fick ny dressyrsadel som satt bra och vi var ute på lite pay&jump's och så. Jag red också andra hästar under sommaren, Eirian, Geist, Caddy, Dino osv.
 
Eirian och jag i somras, foto: Tina Sperring
 
Den 24 augusti tävlade jag och Cosmos dressyr på tanne och vann en klass, glad Vera och nästan ännu gladare Felicia. Pay&jump på frösö hästgård där vi hoppade vår första och enda 1m. Gick bra förutom ett hinder han bestämde sig för att inte hoppa.Vi kom hem med rosett från varje tävling, och även om det inte varmånga så är det kul i sig.
 
Pay&jump hemma. Foto: Johnny Lundgren
 
Sen rullade det på. Madde lärde mig att tömköra vilket jag även har haft en otrolig hjälp av i ridningen. Jag lärde mig rida Cosmos på ett bättre sätt. Jag fick ner honom i vattnet ända till knäna, sommarens mål var att få honom gå i vattnet haha. Jag började hjälpa Sofia att tömköra Deluca. Sen hade Comsos päls växt så mycket att vi var tvungna att klippa honom en gång till...
 
Det här även varit ett riktigt foto-år här med Frida bakom kameran.
 
Vi insåg att det inte passade oss att köpa Cosmos och då började letandet efter andra hästar. Jag var inne på hästnet oavbrutet och sparade massor av annonser på min telefon. Madde skickade jättmånga men det var ingen som kändes sådär "yes!". Jag provred Bebop (bild här under) som var riktigt riktigt rolig. 5-årig valack. Dock ville de inte sälja utan lämna på foder för ev senare köp och det kände jag inte riktigt var intressant, vart medryttare i två år och nu ville jag ha helt egen. Men jag säger bara att den som kommer att rida/köpa Bebop har en toppenponny!
 
Jag provred två ponnyer i Sundsvall och den ena var rolig faktiskt men det stämde inte helt där heller. Sen hittade vi Ketzhal och bokade provridning nästan direkt. Det kändes superbra, jag provred en gång till och den kvällen skakade pappa och Sara hand. Ni skulle bara sett mina lyckoryck haha... Det var i slutet av november. Sen hämtade vi henne den 9 december. 
 
 
Nu har jag haft Ketzhal i en månad och det känns super! Ni får läsa mina andra inlägg om henne för nu är jag trött på att skriva. Men planen är att börja lite smått med tusseträningar, blåbär och sånt för att sen kunna komma ut på både dressyr och hopptävlingar i sommar. Känner på mig att denna sommaren och detta året kommer bli den bästa någonsin. Jag ska bara fortsätta ha det så jäkla kul med min alldeles egna fina ponny!! 
 
Foto: Tina Sperring

Ketzhal igår + lite tankar

 
Nu tog jag med allt som filmades. Även alla misslyckade galoppfattningar och hennes söta studsserier när det blir för jobbigt. Jag vill ju kunna gå tillbaks och jämföra om ett år eller två, och det finns då ingen mening att klippa ut de finaste tio sekunderna där allt vi gör är perfekt. Nej, nu får ni se allt.
Film/foto: Vilma Lindström
 
Okej, nu har jag haft henne i en månad. (och som man brukar säga så går tiden otroligt fort) Först tog vi det ganska lugnt så att hon skulle få landa lite och komma in i nya rutiner. Sedan har jag varit ute och galopperat mycket, med det menar jag att jag har legat och rullat i galopp ute i skogen, länge. Sen har vi tömkört henne ett par gånger också. Nu har jag ridit henne på hackamore i en vecka då hon har haft sår i mungiporna. Madde tror att det kan bero på nickelallergi, men vi vet inte. Det ser i alla fall mycket bättre ut!
 
Precis som jag trott är hon väldigt lättlärd, och hon tar till sig nya saker enkelt. Det går extremt mycket bättre i ridningen nu än när hon kom. Sen har halsen börjat komma lite. Hon har varit biffig hela tiden, men nu kommer de där musklerna som bara spelar när man rider. Allt galoppjobb har verkligen lönat sig. Nu de sista dagarna har jag kunnat ta tillbaks henne i galoppen och hon har orkat sätta sig och jobba på i ett mer samlat tempo. Jag tror faktiskt att det är då jag tycker att ridningen är som roligast: när man är ute och galopperar och känner att man kan samla hur mycket som helst. Sitta där och gunga med i sprången ett, och ett, och ett och ett till. Gärna att det är sommar och fint väder. Jag blir alldeles lycklig och bara ler.
Nä, nu ska jag sluta sväva iväg och drömma mig bort till galopper över ängarna på sommaren. End of this inlägg.